XXII. Szentesi Aktfotó Biennálé 2023.

XXII. Szentesi Aktfotó Biennálé 2023 pályázati kiírása

A fotóbiennálé képeiből a tárlatot 2023. június 10-től július 8-ig rendezzük meg Szentesen a Tokácsli Galériában. Ehhez a valóságos pályázati képeket április 30-ig lehet elküldeni Szentesre a zsűrizéshez. Az 1982-es első meghívásos, majd az 1983-as nyílt Aktfotó Pályázattól elindulva kétévente, azaz minden páratlan számú évben sikerült megvalósítani a tematikus akt kiállításunkat. Bízunk abban, hogy az idei évben is sikerül egy jó tárlatot rendezni az Önök képeiből, ehhez komoly szakmai tudással rendelkező zsűritagokat tudtunk felkérni. Az idei évben Hamarits Zsolt, Horváth M Judit és Stalter György fotóművészek fognak dönteni a kiállításra elfogadott és díjazott képekről.

(Sajnos a jelentősen csökkentett intézményi költségvetések, a visszafogott pályázati pénzek, a rohamosan dráguló nyomdai költségek miatt most nehezebb megrendezni az idei tárlatunkat, de próbálunk ennek ellenére egy jó rendezvényt megvalósítani.

Érdemes megnézni több évre visszamenőleg az eddigi kiállítások képeit is, hogy rálátásuk legyen a tárlataink képi világára, esetleg új ötleteket kapjanak az eddig kiállított fotókból. A régebbi Aktfotó Biennálé képanyagai itt érhetők el: http://www.szentesifotokor.hu   (Fotókiállítások menüpont alatt.)

Köszönjük, ha a pályázati információnkat elküldi fotós ismerőseinek, barátainak és ezzel segíti a közös munkánkat, azt, hogy többen küldjenek alkotásokat a rendezvényünkre és ezzel egy sikeres kiállítást tudjunk létrehozni.

Üdvözlettel: a Szentesi Fotókör és Nagy István fotóművész, a kiállítás szervezője

 

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör szervezésében
2023. június 10-től július 8-ig kerül megrendezésre a

XXII. SZENTESI AKTFOTÓ BIENNÁLÉ

A fotókiállítás célja:  Állandó fórumot biztosítani a fotográfusok színvonalas, művészi igényű aktfelvételeinek.

Pályázati feltételek: (Rövidített verzióban)

 • A pályázaton részt vehet minden fotós 2015 után készült és Szentesen az Aktfotó Biennálén még nem szerepelt, művészi igénnyel készült aktfotó képekkel. (A vírushelyzet miatt most a régebbi fotókat is elfogadjuk!)
 • Beküldhető összesen 8 db kép (digitális print, hagyományosan laborált fotó, giclée print, vagy normál nyomtatási eljárással készült színes, fekete-fehér, monochrom kép, vagy archaikus kidolgozású alkotás). Ezekből maximum 5 db lehet színes fotográfia.
 • Várjuk a fotósok digitális színes, vagy fekete-fehér képeit, valamint régi, vagy kézműves eljárásokkal készült (camera obscurás, argentotípia, cianotípia, pigment eljárás, olajnyomat, sópapír, nitrotranszfer stb.) műveket. A nevezési lapon meg kell jelölni a képkészítés technikáját, ezt a katalógusban és a kiállításon is feltüntetjük.
 • A nevezési lap letölthető ITT, vagy a rendezőktől kérhető e-mailben a szervezokszentes@gmail.com címen. Ha módjában áll, kérjük, számítógéppel töltse ki, majd nyomtatás után lássa el aláírásával. Aláírás hiányában a nevezés érvénytelen!
 • A fotópályázatra csak 30 x 40, vagy 30 x 45 cm méretű fotókat, vagy erre a méretre kasírozott, illetve paszpartuzott alkotásokat fogadunk el, melyek vastagsága maximum 2 mm lehet (mert az üvegezett képkeretekben vastagabb kép nem fér el). A kép ezen külső méreten belül tetszőleges nagyságú lehet.
 • Egyedi esetként elfogadunk bármilyen méretű, 1 méternél kisebb, keretezett, akasztóval ellátott, kiállításra alkalmas képeket is, ezek ide és visszaszállítását az alkotónak kell önállóan megoldania.
 • A sorozatok megbonthatóak, amennyiben a szerző ez ellen írásban nem tiltakozik. A sorozatokban lévő képekkel együtt sem léphetik át a kategóriánkénti (színes, fekete-fehér) maximális darabszámot (azaz csak egy ötképes színes sorozat küldhető be, vagy egy nyolcképes fekete-fehér sorozat).
 • A fotók képoldalán nem szerepelhet az alkotó neve, névre utaló jelzés és a kép címe sem. A hátoldalon kérjük feltüntetni a kép címét, a szerző nevét, lakcímét, esetleg alkotócsoporti tagságát. Legyen egyértelmű a hátoldali képfelirat alapján, hogy a kép álló, vagy fekvő formátumú, azaz hogyan kell majd kiállítani az alkotást.
 • A képeket postai úton történő visszaküldésre alkalmas csomagolásban kérjük elküldeni (tegyen a képei mellé egy vastag kartont, így nem gyűrődik meg a fotó a postázás során). A szállítás során keletkezett sérülésekért felelősséget nem vállalunk. A képeket postai úton visszaküldjük a beküldés módjával megegyezően. A zsűrizés és a kiállítás rendezése során a képeket több alkalommal mozgatjuk, csoportosítjuk, átrakjuk, ezért olyan állapotúaknak kell lenni a beküldött alkotásoknak, hogy ezt elviseljék (képcímkék ne váljanak le, a paszpartuzott kép ne essen szét stb.).
 • A kiállításra el nem fogadott képeket személyesen is át lehet venni a kiállítás megnyitóját követően a helyszínen, vagy később, a rendezővel egyeztetett időpontban.
 • A kiállítási anyag a szentesi kiállítás után a művelődési intézmények, galériák és fotóklubok rendelkezésére áll. Az anyag el- és visszaszállításáról a másodbemutató rendezője gondoskodik.
 • Amennyiben a szerző alkotásai nem felelnek meg a pályázati kiírásnak, úgy nem kerülnek a zsűri elé.
 • A kiállítási anyag képeit digitális formában elkérjük a fotósoktól 25 cm hosszabbik oldallal, 300 dpi felbontásban a katalógus készítéséhez. A teljes kiállítási anyagot 300 x 500 pixel méretben elhelyezzük a Szentesi Fotókör weboldalán. Innen a pályázati kiírás és a nevezési lap is letölthető. Előző években megrendezett kiállítások képei is megtekinthetők a Szentesi Fotókör weboldalán, a „Fotókiállítások” menüpont alatt.

Nevezési díj:     3.000 Ft. Számlaszám: Szentesi Művelődési Központ 11735043-15355423-00000000

                     (A nevezési díjat a kiállítási katalógus előállítására fordítjuk, melyből minden pályázó kap egy példányt.)

A zsűri tagjai:  Hamarits Zsolt, Horváth M Judit és Stalter György fotóművészek

Díjak: I., II., III. díj (egyedi bronz plakett), továbbá 5 különdíj (tárgyjutalommal és oklevéllel).

Kiállítási naptár:

Beérkezési határidő:      2023. április 30.

Zsűrizés:    2023. május 4-12.

Értesítés a zsűrizésről:   2023. 15.

Kiállítás megnyitó: 2023. június 10-én szombaton 15 órakor

Kiállítás utolsó napja:    2023. július 8.

Visszaküldés: másodbemutatóktól függő

Beküldési cím: Szentesi Művelődési Központ, Szentesi Fotókör

6600 Szentes, Tóth József u. 10-14.

Ügyintézés: szervezokszentes@gmail.com Lantos Anita Tel.:63/314-211 /16 mellék

Minden pályázónak eredményes felkészülést kíván a Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör!

 

Részletes pályázati kiírás:                                      Nevezési lap:

Előző Aktfotó Biennálé katalógus előlapok:

 

 

A zsűritagokról néhány információ:

Hamarits Zsolt

Horváth M Judit

Stalter György