XXII. Szentesi Aktfotó Biennálé 2023.

XXII. Szentesi Aktfotó Biennálé 2023 pályázati kiírása

Tervezett szentesi kiállítási időpont: június 10-től július 8-ig  lesz megrendezve a Tokácsli Galériában, a képeket április 30-ig lehet elküldeni a pályázatra.  Az 1982-es első meghívásos, majd az 1983-as nyílt Aktfotó Pályázattól indulva kétévente, azaz minden páratlan számú évben sikerült megvalósítani és egyre nagyobb elismerést szerezni a tematikus kiállításunkkal. Bízunk abban, hogy az idei évben is sikerül egy jó kiállítást rendezni az Önök képeiből. Sajnos a jelentősen csökkentett intézményi költségvetések, a visszafogott pályázati pénzek, a rohamosan dráguló nyomdai költségek miatt sokkal nehezebb megrendezni az idei tárlatunkat.

Szentesi Fotókör

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör szervezésében
2023. június 10-től július 8-ig kerül megrendezésre a

XXII. SZENTESI AKTFOTÓ BIENNÁLÉ

A fotókiállítás célja:  Állandó fórumot biztosítani a fotográfusok színvonalas, művészi igényű aktfelvételeinek.

Pályázati feltételek: (Rövidített verzióban)

 • A pályázaton részt vehet minden fotós 2015 után készült és Szentesen az Aktfotó Biennálén még nem szerepelt, művészi igénnyel készült aktfotó képekkel. (A vírushelyzet miatt most a régebbi fotókat is elfogadjuk!)
 • Beküldhető összesen 8 db kép (digitális print, hagyományosan laborált fotó, giclée print, vagy normál nyomtatási eljárással készült színes, fekete-fehér, monochrom kép, vagy archaikus kidolgozású alkotás). Ezekből maximum 5 db lehet színes fotográfia.
 • Várjuk a fotósok digitális színes, vagy fekete-fehér képeit, valamint régi, vagy kézműves eljárásokkal készült (camera obscurás, argentotípia, cianotípia, pigment eljárás, olajnyomat, sópapír, nitrotranszfer stb.) műveket. A nevezési lapon meg kell jelölni a képkészítés technikáját, ezt a katalógusban és a kiállításon is feltüntetjük.
 • A nevezési lap letölthető ITT, vagy a rendezőktől kérhető e-mailben a szervezokszentes@gmail.com címen. Ha módjában áll, kérjük, számítógéppel töltse ki, majd nyomtatás után lássa el aláírásával. Aláírás hiányában a nevezés érvénytelen!
 • A fotópályázatra csak 30 x 40, vagy 30 x 45 cm méretű fotókat, vagy erre a méretre kasírozott, illetve paszpartuzott alkotásokat fogadunk el, melyek vastagsága maximum 2 mm lehet (mert az üvegezett képkeretekben vastagabb kép nem fér el). A kép ezen külső méreten belül tetszőleges nagyságú lehet.
 • Egyedi esetként elfogadunk bármilyen méretű, 1 méternél kisebb, keretezett, akasztóval ellátott, kiállításra alkalmas képeket is, ezek ide és visszaszállítását az alkotónak kell önállóan megoldania.
 • A sorozatok megbonthatóak, amennyiben a szerző ez ellen írásban nem tiltakozik. A sorozatokban lévő képekkel együtt sem léphetik át a kategóriánkénti (színes, fekete-fehér) maximális darabszámot (azaz csak egy ötképes színes sorozat küldhető be, vagy egy nyolcképes fekete-fehér sorozat).
 • A fotók képoldalán nem szerepelhet az alkotó neve, névre utaló jelzés és a kép címe sem. A hátoldalon kérjük feltüntetni a kép címét, a szerző nevét, lakcímét, esetleg alkotócsoporti tagságát. Legyen egyértelmű a hátoldali képfelirat alapján, hogy a kép álló, vagy fekvő formátumú, azaz hogyan kell majd kiállítani az alkotást.
 • A képeket postai úton történő visszaküldésre alkalmas csomagolásban kérjük elküldeni (tegyen a képei mellé egy vastag kartont, így nem gyűrődik meg a fotó a postázás során). A szállítás során keletkezett sérülésekért felelősséget nem vállalunk. A képeket postai úton visszaküldjük a beküldés módjával megegyezően. A zsűrizés és a kiállítás rendezése során a képeket több alkalommal mozgatjuk, csoportosítjuk, átrakjuk, ezért olyan állapotúaknak kell lenni a beküldött alkotásoknak, hogy ezt elviseljék (képcímkék ne váljanak le, a paszpartuzott kép ne essen szét stb.).
 • A kiállításra el nem fogadott képeket személyesen is át lehet venni a kiállítás megnyitóját követően a helyszínen, vagy később, a rendezővel egyeztetett időpontban.
 • A kiállítási anyag a szentesi kiállítás után a művelődési intézmények, galériák és fotóklubok rendelkezésére áll. Az anyag el- és visszaszállításáról a másodbemutató rendezője gondoskodik.
 • Amennyiben a szerző alkotásai nem felelnek meg a pályázati kiírásnak, úgy nem kerülnek a zsűri elé.
 • A kiállítási anyag képeit digitális formában elkérjük a fotósoktól 25 cm hosszabbik oldallal, 300 dpi felbontásban a katalógus készítéséhez. A teljes kiállítási anyagot 300 x 500 pixel méretben elhelyezzük a Szentesi Fotókör weboldalán. Innen a pályázati kiírás és a nevezési lap is letölthető. Előző években megrendezett kiállítások képei is megtekinthetők a Szentesi Fotókör weboldalán, a „Fotókiállítások” menüpont alatt.

Nevezési díj:     3.000 Ft. Számlaszám: Szentesi Művelődési Központ 11735043-15355423-00000000

                     (A nevezési díjat a kiállítási katalógus előállítására fordítjuk, melyből minden pályázó kap egy példányt.)

Zsűri tagjai:  ( egyeztetés alatt) fotóművészek

Díjak: I., II., III. díj (egyedi bronz plakett), továbbá 5 különdíj (tárgyjutalommal és oklevéllel).

Kiállítási naptár:

Beérkezési határidő:      2023. április 30.

Zsűrizés:    2023. május 4-12.

Értesítés a zsűrizésről:   2023. 15.

Kiállítás megnyitó: 2023. június 10-én szombaton 15 órakor

Kiállítás utolsó napja:    2023. július 8.

Visszaküldés: másodbemutatóktól függő

Beküldési cím: Szentesi Művelődési Központ, Szentesi Fotókör

6600 Szentes, Tóth József u. 10-14.

Ügyintézés: szervezokszentes@gmail.com Lantos Anita Tel.:63/314-211 /16 mellék

Minden pályázónak eredményes felkészülést kíván a Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör!

 

Részletes pályázati kiírás:                                      Nevezési lap:

Előző Aktfotó Biennálé katalógus előlapok: