40 éves a Szentesi Fotókör – 2014. május

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör Szentesen a Tokácsli Galériába, 40 éves a Szentesi Fotókör – 40 éves a Tokácsli Galéria című kiállításra invitálta a látogatókat, 2014. május 8-á (csütörtökön) 17 órai kezdettel.

A kiállítást Kruzslicz Pál művelődésszervező, újságíró ajánlotta a látogatóknak, majd Seres Antal és tanítványai zenei aláfestésével nézegethettük végig a fotókat.

Négy évtized képekben, avagy 40 éves a Szentesi Fotókör

Szentes egyik legkiemelkedőbb alakja volt Fridrich János fényképész mester, az ő 1905-ben létesített napfényműterme és fotólaborja most ipartörténeti emlékként és kiállítóhelyként látogatható. A városban a két világháború között már működött fotós közösség, az ötvenes évektől pedig több szakkör is volt Szentesen. A most is működő Szentesi Fotókört 1974-ben öt, fotózás iránt érdeklődő fiatal hozta létre a Szentesi Művelődési Központban. A klub 2000-ben megkapta a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének fődíját, egy évvel később a Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díját, két éve pedig a Szentes Városért Emlékérmet. Tagjai sikeresen szerepelnek hazai és nemzetközi kiállításokon. A Szentesi Aktfotó Biennálé és az Alföldi Fotószalon rangos kiállítások megrendezésével az alkotócsoport tevékenysége országosan is ismert a fotósok és a művészet iránt érdeklődők körében.

A klub az elmúlt négy évtizedben a város egyik legtevékenyebb közösségévé, a helyi kulturális élet emblematikus csoportjává formálódott. Hisznek abban, hogy szép és felelősségteljes feladat két dimenzióba zárni egy pillanatot, cím nélkül is érzékelhetővé tenni egy hangulatot, egy átélt benyomást. Az egykori, illetve a jelenleg aktív tagok – Albert Béla, Apró Mária, Bakó Ildikó, Gálfalvyné Hilda, Györgyi László, Kiss János, Kozma Anita, Králik Emese, Levendovics György, Marton Ferenc, Nagy István, Német Gabriella, Pusztai Péter Pál, Szaszkó Antal, Tóthné Timafalvi Gizella, Vajda Krisztina és Vörös János  – egy tárlaton mutatták be mindezt a közönségnek.

A kiállítás megtekinthető május 31-ig, keddtől-péntekig 9-13 és 15-17 óráig, szombaton 9-13 óráig.

Králik Emese és Nagy István

fotók: Albert Béla, Líbor Éva, Nagy István