XVII. Aktfotó Biennálé megnyitó

Aktfotós gondolat-olvasás!

A fényképezőgép optikája a fotós gondolkodásának pontos tükre. Néha többet, máskor kevesebbet üzen az elkészült kép, mint amit az alkotó kigondolt. Az igazán jó kompozíció többet, a kevesebbet üzenőről kiderülhet: nem biztos, hogy jól sikerült. Igaz lehet mindez a technikával készült alkotásokra, de az aktkép megsokszorozza az alkotó gondolkodását. Átalakíthatja a látásmódot!

A szentesi aktfotós gondolat-olvasás éppen három évtizede alakul, változik. A szervezők remélik: évről-évre bővül, mélyül és gazdagodik. A mostani bevezető olvasói nem menekülnek meg néhány számadat felsorolásától. Holott a mennyiség itt nem valódi mutatószám, csupán jelzés. De talán játéknak sem érdektelen összehasonlítani az évtizedek számokba öntött grafikonjait. A statisztika ugyan eltakarhatja a valódi formát, a gondolatot, de mint tudjuk: az aktfotó sohasem tehet ilyet. Mert más a lényege!

Többen tudhatják már: a II. Országos Aktfotó Pályázat és Kiállítás volt az első 1983-ban. Az első 1982-ben még nem Szentesen született, és nem is hirdettek pályázatot a budapesti szervezők. A Szentesi Művelődési Központ munkatársai és a Fotókör tagjai azonban „örökbe fogadták”! Így lett a másodikból az első. Akkor a pályázaton 64 szerző 457 fotójából választotta ki a zsűri 48 alkotó 117 képét. 1983. április végén mutatták be a nagyszámú nézőnek a műveket a városi Galériában. Nagyon sokan megnézték és csodálták Magyarország egyetlen aktfotós seregszemléjének alkotásait.

A három évtized alatt 17 alkalommal hívták-várták a szentesiek a hazai és a határon túli fotósok legizgalmasabb képeit. A hozzáértők bizonyára sokféle tanulságot és tapasztalatot gyűjtöttek a képkészítők üzeneteiből.

Alkotók-szervezők biztatnak mindenkit, fotósokat-nézőket: kezdjük el az aktfotós gondolat-olvasást!

Kruzslicz Pál

A kiállítás megnyitón két film is készült, ezeket itt lehet megnézni:

http://www.youtube.com/watch?v=Ek7C7ocvn-M

http://www.youtube.com/watch?v=wUEpLKwJc2E

A megnyitón a képeket készítette: Albert Béla, Marton Ferenc, Szánthó Tibor, Nagy István