Szaszkó Antal

10952278_949679135056039_8089666050651038069_n

1961-ben születtem Szolnokon. Foglalkozásom mezőgazdasági üzemmérnök, egy tógazdaságot vezetek.

Gyermekkoromtól fotózok, de igazán  fotósnak 14 éves koromtól számítom magam, ekkor léptem be a Kunszentmártoni József Attila Gimnázium fotókörébe. Kezdetben – családi és emlékképek mellett – főként természet-  és tájfotókat készítettem A gimnázium óta fekete-fehér felvételeimet magam laborálom. Később otthonomban berendeztem egy kis analóg fotólabort, amit a mai napig is használok.

Nagy fejlődési lehetőséget jelentett a kunszentmártoni Körös Fotóklub létrehozása 1993-ban, ennek alapítótagja vagyok. Minőségi előrelépésnek tartom, hogy azóta gyakorlatilag minden nevesebb fotókiállítást láttam, és gyűjteni kezdtem mindenféle fotográfiai szakirodalmat is.

Meggyőződésem, hogy mások munkáinak ismerete nélkül nem alakulhat ki egy fotográfus saját szemlélete. A nyolcvanas évek óta rendszeresen pályázom különböző fotópályázatokon. A Körös Fotóklub működése lassan megszűnt, és én 2011-ben  beléptem a Nagy István fotóművész vezette Szentesi Fotókörbe.

Technikai szempontból a fekete-fehér analóg fényképezés és a különböző színezési módszerek érdekelnek. Ma már csak fekete-fehér vagy színezett fotókat készítek. Szívesen használom a fotóemulziót, különösen amiatt, hogy különböző hordozókon  a fotográfia és a képzőművészet az elkészült művekben összemosódik. Évek óta gyakran használom a lith eljárásokat, ehhez a hívókat magam készítem. Képeim több országos és külföldi tárlaton szerepeltek már és díjazottak is voltak.