Meglátások – Vajdasági Fotó-, Film- és Videoszövetség fotókiállítása

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör 2015. április 18-án 15.00 órai kezdettel a Művelődési és Ifjúsági Házba, a Vajdasági Fotó-, Film- és Videoszövetség (Foto, kino i video savez Vojvodine Újvidék, Szerbia)
MEGLÁTÁSOK című fotókiállítását
rendezte meg, melyet Móra József önkormányzati képviselő nyitott meg.
A kiállítást megelőzően a Újvidékről érekező fotósoknak a kör tagjai Nagy István vezetésével bemutatták a Péter Pál polgárházat, valamint a XIX. szádaz elején készült Frindrich Fényirdát.

A Vajdasági fotó-, film- és videoszövetségről:
Követve a Balkán-félszigeten a távoli 1901-ben Újvidéken bejegyzett legelső fotóklub által meghatározott irányt, a Vajdasági fotó-, film- és videoszövetség 1946-os megalapítása óta folyamatosan részt vesz a Vajdaság fotós életében, eleinte a Népi technika (ez a magyarországi MHSz jugoszláv megfelelője volt) „ernyője” alatt, később önállóan.
1999-ben a Vajdasági fotó-, film- és videoszövetség újabb felfrissülést hoz a tartomány és a környező vidékek fotós miliőjébe a Nikola Pašić u. 34. alatt megnyitott állandó kiállítási térrel.
A Szövetség minden évben megszervezi zsürizett kiállításait több témakörben. A hagyományos és visszatérő kiállítások mellett Fotógalériánkban rendszeresen bemutatjuk újvidéki, vajdasági, szerbiai ill. más országokbeli egyének vagy szervezetek fénykép-képkollekcióit.
A Vajdasági fotó-, film- és videoszövetség tagjainak alkotásaiból összeállított kiállításokat Románia, Nagy-Britannia, Görögország, Magyarország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Svájc, Csehország és Oroszország közönsége láthatta, ezen kívül igen gyümölcsöző a Fotógaléria és más újvidéki galériák együttműködése.
A mostani alkalommal, a Szentesi Fotókörrel fönnálló többéves kapcsolatunkat tovább építve a Vajdasági fotó-, film- és videoszövetség 27 jelenleg is aktívan kiállító fotográfusának alkotásaiból készült válogatást ajánljuk a szentesi közönség figyelmébe. Tekintsenek élvezettel mindarra, ami szerzőink érdeklődésére is számot tartott!
ZSIVKITY Dusán, a Vajdasági fotó-, film- és videoszövetség elnöke

Az újvidéki fotós barátaink „tollából”:
Mindannyiunk nevében még egyszer szeretném megköszönni azt a figyelmességet és kedvességet, amivel lüke kis válogatottunkat fogadtátok, és nem utolsó sorban azt a rengeteg igyekezetet és munkát amit ránk fordítottatok. Példát mutattatok ennek a mi szedett-vedett népségünknek, hogy néz ki egy igazi csapat.
Nagyon jól éreztük magunkat mindannyian, Tómó (csöves) barátunk sajnos időnként méltatlanul viselkedett, mi ezt megszoktuk, tőletek utólag is elnézést kérünk.
A határon vagy másfél órát vártunk (4-5 busz volt előttünk, Tómó jót focizott valami teljesen idegen gyerekekkel, aztán „megtolta” az egyik előre araszoló autóbuszt – egy szóval: mindannyian jól szórakoztunk), fél egyre értünk haza.

A megnyitón készült filmeket itt lehet megnézni, vagy innen lehet letölteni.

 

fotók: Albert Béla