XVIII. Szentesi Aktfotó Biennálé 2015.

Aktok seregszemléje szakmai szemmel

Nagykorú lett a Szentesi Aktfotó Biennálé: ugyanis idén tizennyolcadik alkalommal írta ki pályázatát a Fotókör.
A mustrára beérkezett mintegy 270 alkotás háromtagú, szigorú szakmai zsűri elé került. A bírák: az esztergomi Balla András, a kékbodonyi Barta Zsolt Péter és az újvidéki Lennert Géza voltak. Mindahányan több évtizedes művészi múlttal a hátuk mögött jöttek Szentesre értékelni. Noha, a képek első áttanulmányozása után nem volt felhőtlen a hangulatuk. Az „előszűrések” után kiesett – technikailag- és esztétikailag nem megfelelő – képek fogytával egyre inkább bizakodóvá váltak: ekkor kezdett el körvonalazódni egy kimagaslóan jó tárlat. A kezdeti 270 fotó száma az első szűrést követően 100 körülire csökkent, majd az egyre fokozódó – természetes – parázsviták után elérte a korábbi években megszokott 90 darabot.
A zsűrizés a kompromisszumokról is szól: a közös mederbe terelt szemléletek gyümölcseként született meg a végeredmény. Szempont volt, hogy ne sablonos megoldások kerüljenek előtérbe, hanem újszerű, kísérletezős, ám a nagyközönség számára még befogadható fotográfiák legyenek kiállítva, kapjanak díjat.
„Sokan azt hiszik: elég, ha vesznek egy drága fényképezőgépet, meg rábeszélnek egy szép lányt, hogy álljon modellt. Na, ettől még nem lesz aktfotó. Az ötletet, az eredetiséget kerestük a képeken” – árulta el Lennert Géza. Az első díjas kollekció kiválasztásánál nem voltak véleménykülönbségek: Szaszkó Antal különleges képei minden kétséget kizáróan meggyőzték a szigorú bírálókat.
A mozgalmas nap végére megváltozott a zsűri kezdeti véleménye: megelégedéssel nézték a június legelején falra kerülő képanyagot.

Sarusi István, Szentesi Fotókör

A zsűrizésen készült filmeket itt lehet megnézni:

 

A zsűrizésen a fényképeket Albert Béla, Králik Emese, Vidovics Ferenc készítette: