XXII. Alföldi Fotószalon 2016.

Képkeresés, avagy: a XXII. Alföldi Fotószalon zsűrizése

Immáron 22. alkalommal írtuk ki az Alföldi Fotószalon fotópályázatot, amire 89 szerző 416 képe érkezett.

Ennyi kép egyidejűleg aligha kerülhetne falra, s ebből adódóan szűkíteni kellett a felhozatalon. Természetesen, erre mi magunk nem vállalkozhattunk, így felkértünk három neves szakembert, fotóművészt: Barta Zsolt Pétert, Drégely Imrét és Illés Barnát, akik szigorú szemeikkel keresték a fotók között a „képeket”, ahogyan ők nevezték a fotográfia legszínvonalasabb alkotásait. Szerencsére, azért ilyenekből nem kevés volt, hiszen ahogyan egyre több válogatási körön estek át a pályamunkák, úgy hosszabbodtak a bírák szakmai érvelései, ellenérvelései egy-egy fénykép láttán. Egészen hihetetlen, 7 órás maratoni munka után született meg végül a végeredmény. Rendhagyó módon idén a zsűri tagjai kialakították a falra kerülő képpárokat is, így a kollekció válogatása még teljesebbé vált: az október 23-ai megnyitón, és utána, a közönség egytől egyig olyan képeket láthat, amik nem pusztán önmagukban kiemelkedőek, hanem a mellettük levőkkel együtt igen hatásosan „erősítik egymást”, azaz emelik ki mondanivalójukat, gondolatiságukat, vagy pusztán csak hangulatukat.

Mi mondható még el a XXII. Alföldi Fotószalonról? Általánosság az mindenképpen, hogy idén sem maradnak ki az archaikus (kézműves) technikákkal készített fotográfiák úgy, mint akár a camera obscura (lyukkamera) segítségével létrehozott művek, ám, hogy a digitális fotográfia rajongói is megnyugodjanak, számukra is több „csemegét” tartogat a leendő tárlat.

Bárki, bármilyen technikával létrehozott munkájával ért el eredményt ezen a pályázaton, nyugodt szívvel emelheti magasba hüvelykujját! Tesszük ezt mi, a Szentesi Fotókör tagjai is azért, hogy kifejezzük elismerésünket és gratuláljunk a sikeres szereplésért mindazoknak, akik díjat kaptak, vagy kiállítják fotográfiájukat e rangos kollekció részeként.

                                                                   Sarusi István,  Szentesi Fotókör tagja

A Kurca TV filmje a zsűrizésről:   https://youtu.be/Xog0u9z0QaM

A Szentes TV filmje a zsűrizésről:   https://youtu.be/n6NyNlVhkXE

Néhány kép a zsűrizés kezdetéről:

A zsűrizés közepén:

A zsűrizés vége előtt:

A díjazási képértékelés és szavazás: