Fotókör

SZENTESI FOTÓKÖR TÖRTÉNETE

Szentes a fotós hagyományairól is ismert a fényképezést kedvelők körében. A város egyik legkiemelkedőbb alakja volt Fridrich János fényképész mester. Az ő 1905-ben létesített napfényműterme és fotólaborja most ipartörténeti emlékként és kiállítóhelyként látogatható. A két világháború között már működött fotós közösség a városunkban, az ötvenes évektől pedig több szakkör is volt Szentesen, ezek fő célja a város és a gyárak, üzemek életének, fejlődésének a dokumentálása volt.
A most is működő Szentesi Fotókört 1974-ben öt, fotózás iránt érdeklődő fiatal hozta létre a Szentesi Művelődési Központban. A foglalkozásokat a kezdetek óta hétfő esténként tartjuk, baráti beszélgetéssel, fotózással, képelemzéssel és kiállítások szervezésével töltjük az időt. Megtanultuk a művészi igényű képek készítését, technikai hátterét, a filmhívást, nagyítást, képmódosításokat. A csoporthoz a környező településekről is többen csatlakoztak.
Hagyomány a minden év tavaszán megtartott kezdő, majd folytatásaként a haladó fotóiskola. Szinte minden évben akad olyan résztvevő, aki „megfertőződik” a fotózás szenvedélyével és csatlakozik a társasághoz, ennek is köszönhető, hogy minden évben frissül, fiatalodik a közösség. Néhány tag hivatásként foglalkozik a fotográfiával, de akad köztünk olyan is, aki a klubban tapasztaltak hatására választotta életcéljaként a képkészítést. Néhányan érdekes fotóeljárások alkalmazásával készítenek kiállítási képeket, felelevenítve az évszázados kézműves eljárásokat, megidézve a múlt képkészítési ismereteit, technikai fogásait, mára elfeledett anyagait és eszközeit.
Baráti kapcsolatot építettünk ki hazánkban a környező – többek között a békéscsabai, debreceni, kecskeméti, kiskunfélegyházi, szegedi, szolnoki – csoportokkal. Külföldi kötődéseink közül a legfontosabbak Szerbiában a Vajdasági Fotó-, Film- és Videoszövetség, Romániában a Marosvásárhelyi Fotóklub és az Aradi Fotóklub és Lengyelországban a Łódzkie Towarzystwo Fotograficzne alkotócsoport.
A Szentesi Fotókör és a Szentesi Művelődési Központ 1980 óta minden évben megrendezi az Alföldi Fotószalont, 1982 -től kétévente a Szentesi Aktfotó Biennálét. Kiállítóhelyeinken évente tucatnyi bemutatkozási lehetőséget nyújtunk alkotóknak és csoportoknak. Más klubok bevonásával szakmai előadásokat és önképző foglalkozásokat tartunk, ez segíti az alkotókat a látásmód fejlődésében, egymás megismerésében, bővítik a műszaki és szakmai ismereteket. Klubtagjaink nyáron rendszerint egy négynapos táborban, az év többi részében alkotással egybe kötött hosszabb-rövidebb hazai, vagy külföldi kiránduláson vesznek részt.
A fotókör 2000-ben megkapta a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének fődíját, egy évvel később a Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díját, két éve pedig a Szentes Városért Emlékérmet. Tagjaink sikeresen szerepelnek hazai és nemzetközi kiállításokon, legtöbb esetben díjat is nyernek.
Honlapunk címe: www.szentesinfo.hu/fotokor