Argentotípia képek készítése 2014.

Argentotípia képek készítése 2014. 08. 03. vasárnap

A hagyományok tisztelete, életben tartás nekünk, fotográfusoknak is fontos, ezért idén nyáron is, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően egy-egy archaikus eljárást próbáltunk ki.

A foglalkozásokra lelkes csapatban gyűltek össze a vállalkozó szellemű fotóstársaink. A csapat szó annak ellenére maximálisan igaz, hogy voltak olyanok is, akiket bár nem ismertünk korábban, egy-egy eljárás megismeréséig csatlakozott az állandó tagokhoz, ám a közös cél hamar segített mindnyájunknak összekovácsolódni.

A foglalkozások közös, elméleti „bemelegítéssel” indultak, melyek során megismerhettük a technikákat, az azokhoz köthető legfontosabb információkat, vegyszereket, kidolgozási módokat, érdekességeket.

Az elméleti ismereteinket rögtön a gyakorlatba ültettük: lépésenként minden egyes mozzanatot láthattunk, melyeket szakavatott kezek végeztek. Majd kezdetét vette az önálló tevékenykedés, „életre kelt a méhkas” – az eljárások helyigénye, főként a résztvevők számának köszönhetően, nem volt kicsi, így több helyiségben is zajlottak a különböző folyamatok. Persze, a hosszúra nyúló nap folyamán végig volt lehetőségünk Nagy István segítségét kérni, ha kérdésünk volt, elakadtunk. Ennek is volt köszönhető, hogy a kezdeti lépések könnyebben mentek, s egyre inkább előtűntek a papírról a képek, melyek addig csak a képzeletünkben éltek.

Fáradságos munkával, valamint a fények, vegyszerek és a kreativitás „szent fúziójával”, a napok végére születtek igen látványos, érdekes fotográfiák, melyekről közösen egy értékelést is tartottunk, leszűrve megannyi konklúziót.

Azt talán mondanom sem kell, hogy a nap végére teljes egészében csapattá kovácsolódott a társaságunk: közös segítség nyújtás, az együtt alkotás, és a baráti, jó hangulat mind hozzájárultak ahhoz, hogy ezeket az egyébként nagy gondosságot, koncentrációt igénylő munkafolyamatot a tőlünk elvárható maximális igényességgel hajtsuk végre.

Azt hiszem, kérdezni sem kell, hogy legközelebb szeretnénk-e részt venni egy hasonló, múltidéző foglalkozáson…

Sarusi István

Fotók: Albert Béla