SZEM Fotókiállítás megnyitó

„SZEM” FOTÓKIÁLLÍTÁS

Egy fotós játéknak indult, most egy színvonalas és nagyon jó képanyagból álló kiállítással folytatódik ez a tavasz végi megbeszélésből induló programunk. Közösen döntöttünk a SZEM témakörről, hogy az alföldi fotósok gondolkozzanak el, milyen új képeket kellene készíteni, vagy meglévő képeiből válogatni erre az internetes fotópályázatra. Nagyon lassan érkeztek be az első képek, majd ősszel már növekedett a számuk, a végére 52 szerzőtől 301 kép érkezett be, ami nem is kevés. Lehetősége volt mindenkinek átnézni a többiek alkotásait, új képeket feltölteni, ötleteket meríteni és új, művészibb módon átgondolt fotókat készíteni. Van, aki leragadt az egyszerű emberi és állati szem ábrázolásánál és sokan voltak, akik átvitt értelemben is gondolkoztak e témakörben. Születtek nagyon jó és humoros képek, ötletes és átgondolt művészi munkák és a zsűri ezeket részesítette előnyben, hiszen pont ez volt a célja ennek a rendezvénynek. A tárlaton 27 szerző 57 alkotását lehet látni.

A képeket beküldő fotósok alkotásainak az értékelésekor a zsűritagok csak egy kis felbontású digitális képet láttak, ezért a 4 zsűritagot (Lennert Géza Újvidék, Seres Géza Debrecen, Szabó Béla Öttevény Szőke János Szeged fotóművészek) nem kértük meg a fotók és az alkotók díjazására, viszont a döntésük a képekről, a sorrendről minden résztvevő számára ismert lett. Az utolsó megbeszéléseken viszont úgy döntött a rendező Szentesi Fotókör, hogy a mind a négy zsűritag által az első körben kiállításra elfogadott mind a hat képet díjazzuk. Így díjazásban részesült:

Bakó Ildikó (Szentes) – Homály című képe

Gálfalviné Hilda (Szentes) – Pávaszem című képe

Kiss Tímea (Békéscsaba) – Sivatagi szemek című képe

Ligeti László (Baja) – Ősz asszony című képe

Nagy István (Szentes) – Szkennelődéseim- Arc című képe

Varga József (Debrecen) – Látomás című képe

A megnyitó előtt és közben a megjelent fotósok, fotóművészek közönségszavazata alapján értékeltük a falon lévő fotókat. Mindenki javasolhatott egy képet díjazásra, (saját képre nem szavazhatott senki sem és az összes képre lehetett szavazni) ezeket összesítve jött ki a végeredmény, amit a helyszínen ismertetünk és ennek alapján közönségdíjat adtunk ki. A közönségdíjat nyerte egyenlő szavazatszámmal:

Bakó Ildikó (Szentes) – Homály című képe

Ligeti László (Baja) – A fa szeme című képe

Mivel ezt a kiállítást egy internetes, weboldalas műhelymunkaként csináltuk meg, ezért jó lenne, ha minél több alkotó itt a helyszínen és otthon a saját fotós közösségében közösen értékelnék a létrejött tárlatot. Így lenne a „játékból” komoly szakmai műhelymunka, ami az egész fotópályázat létrehozásának a célja volt.

Kiállításon képeikkel szerepelnek: Albert Béla (Kiskunfélegyháza), Bakó Ildikó (Szentes), Bedi Gyula (Uszód), Gálfalviné Hilda (Szentes), Gyarmati József (Nagykőrös), Gyimesi János (Budapest), Hídvégi Péter (Budapest), dr. Jantyik Tibor (Békéscsaba), Kerepeczki Ágnes (Békéscsaba), Kesztyűs András (Gyula), Kiss Czakó Imre (Kiskunfélegyháza), Kiss Tímea (Békéscsaba), Koba József (Szolnok), Kovács Mihály (Kecskemét), Kozma Anita (Szentes), Králik Emese (Szentes), Ligeti László (Baja), Marton Ferenc (Mindszent), Monostoriné Hrabovszky Éva (Orosháza), Nagy István (Szentes), Nagy Krisztián (Nagykőrös), dr. Spissák Lajos (Hódmezővásárhely, Stenczner Anikó (Szolnok), Takács Rudolf (Szolnok), Tejsi András (Békéscsaba),  Varga József (Debrecen), Vincze Ágnes (Kiskunfélegyháza).

A tárlat január 25-ig látogatható Szentesen és szeretnénk, ha ezt a tárlatot máshol is be lehetne mutatni, ezért kérem Önöket, hogy próbáljanak meg a saját településükön másodbemutatót szervezni ezeknek a nagyon jó SZEM-mel készültképeknek.

Nagy István, Szentesi Fotókör