Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió – 2012 június

Június 19-én kedden este 18.00 órára invitáltunk minden érdeklődőt Szentesre a Művelődési és Ifjúsági Házba, ahol az Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió alkotóinak a képeiből megrendezett kiállítást Dömötör Mihály fotóművész nyitotta meg.

A „Csendes képek” című tárlat Balla András, Galyasi Géza Attila, Hizsnyán Péter, Németh László, Pölczman Péter, Radócz Balázs, Sótér József, Szekeres Dávid, Szilágyi László, Varga Gábor fotóművészek képeiből lett összeállítva.

A fotós alkotócsoport még 1968-ban alakult AZ néven félszáz fotós összefogásával. A társaság a magyar amatőrfotós mozgalom egyik megreformálója lett. Nagyon sok nívós kiállításon szerepeltek. Hamarosan elnyerték a Népművelési Intézet, majd a Művelődési Minisztérium nívódíját, Komárom megye Művészeti Díját.

1992-től Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió néven működik a közösség. Ma a tagság összetétele rendkívül változatos, hiszen a 17 évestől a nyugdíjas korcsoportig minden korosztály képviselve van. A képkészítés technikájában is jelentősek a különbségek, a nagyformátumú síkfilmes kamerával elkészített, hagyományos labortechnikával lenagyított képeken át, a mobiltelefonnal elkészített digitális tintasugaras nyomatokig szinte minden megtalálható. A közösségben az experimentális, kreatív, intermediális alkotói felfogás a jellemző, ugyanakkor a régi mesterek, eljárások, technikák és a „mívesség” iránt is nagy tisztelettel adóznak.

A kiállítás megnyitó után az Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió tagjai további alkotásaikat mutatták be az érdeklődőknek, majd a jelenlévő fotósokkal és a hódmezővásárhelyi alkotótelepről vendégként érkező fotóművészekkel egy beszélgetős estet rendeztek a fotográfia, a fotóművészet jelenéről.

A tárlat augusztus 30-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.

Marton Ferenc

A rendezvényen készült képeiből Herbst Rudolf feltett néhányat a weboldalára: http://www.herbstfoto.hu/120618/

Eifert János pedig a saját blogján jelenítette meg a képeit: http://eifert.hu/blog/?p=21678

Pár pillanatfelvétel a fényírdában történt látogatásról és a megnyitóról                                                                                     fotók: