Fotópályázatok

A Szentesi Fotókörnek a Szentesi Művelődési Központtal együtt két nagy fotópályázati rendezvénye van, ez az Alföldi Fotószalon és a Szentesi Aktfotó Biennálé. Ezek a rendezvények a nyolcvanas évek elejétől indultak és megszakítás nélkül jelenleg is megrendezésre kerülnek. A pályázatokra valódi, kiállításra kész pályamunkákat lehet beadni, amit 3 tagú  szakmai zsűri értékel és választja ki a tárlatra kikerülő alkotásokat.

ALFÖLDI FOTÓSZALON

1980-ban indult a most is tartó sikeres kiállítás-sorozat. Az induláskor még Csongrád Megyei Fotókiállítás volt a neve, majd 1981-től Dél-Alföldi Fotószalon néven rendeztük meg. 1990-től az egész alföldi területen csak ez az egy fotókiállítás biztosított évente rendszeres bemutatkozási lehetőséget a fotósoknak, ezért az alföldi fotóklubok vezetőivel megegyezve 1995-től ALFÖLDI FOTÓSZALON néven kerül megrendezésre a kiállítás. 2010.-ig az ország alföldi részéről vártuk a fotósok képeit, 2011.-től viszont bárki küldhet fotókat a pályázatra lakóhely megkötés nélkül.

Az Alföldi Fotószalon célja, hogy a művészi igénnyel készített fotóknak megjelenést biztosítson minden évben a legmagasabb szakmai szinten megrendezett fotópályázaton. A fotópályázat zsűrizésére professzionális fotóművészeket kérünk fel, akik a tudásukkal a legjobb alkotásokat választják ki a beküldött fotókból. A valóságos és kézzel fogható fotográfiákat (nem vetített képek) több órán keresztül nézik át és bírálják el a zsűritagok, kiválasztva azokat az alkotásokat, melyek a megjelenésükkel, mondanivalójukkal, képi világukkal, újszerűségükkel a legsikerültebbek. A fotópályázaton gyakorlatilag semmi megkötés nincs a külső képméreten (30×40 cm) és a beküldhető 5 db képen kívül. Így a fotósok a teljes alkotói szabadságukkal élhetnek és biztosak lehetnek abban, hogy a szakértő zsűritagok értékelni fogják a fotóművészi teljesítményüket.

Az utóbbi években egyre több a fekete-fehér fotó a beküldött képek között. A kétezres évektől sok új, autonóm művészi szemléletet tükröző alkotás került falra. Egyedi kézműves fotográfia segítségével elkészített művészképeket is szívesen válasz be a zsűri a kiállítási anyagba. Így megjelentek az igényes argentotípia, cianotípia, sópapír, olajnyomat, pigment nyomat, nitrotranszfer eljárással készült, esetleg camera obscurával fényképezett fotográfiák a digitális képek mellett. A rendezvényt minden évben október-november hónapban rendezzük meg.

A közelmúltban A. Fehér Vera, Balla András, Baricz Katalin, Bartha Zsolt Péter, Bánkuti András, Boros György, Drégely Imre, Fodor Dániel János, Gábor Enikő, Hamarits Zsolt, Haris László, Illés Barna, Kasza Gábor, Kincses Károly, Király László György †, Robitz Anikó, Stalter György, Szamódy Zsolt Olaf, Tóth József, Telek Balázs †, Vadászi János, Varga Marietta, Varga Tamás, Vécsy Attila, Vékás Magdolna zsűrizte Szentesen az Alföldi Fotószalon pályázatra beküldött képanyagokat. A díjazott alkotásokat a legnagyobb szakmai tudásukkal válogatták ki a beküldött pályamunkákból.

 

SZENTESI AKTFOTÓ BIENNÁLÉ

Az Aktfotó kiállítás sorozatot 1982-ben indította el a Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör. A korát megelőzve vállalta fel a meztelenség, az emberi test fotókon történő művészi bemutatását. Az első kiállításokon meghívás alapján szerepeltek az alkotó fotóművészek. A későbbi kiállítások megrendezésénél merült fel, hogy ne csak néhány hivatásos alkotó, hanem minden fotós (beleértve az amatőröket is) kapjon bemutatkozási lehetőséget művészi akt-felvételeivel. A több száz beérkezett munkát, melyet az ország egész területéről és a környező országokból küldenek, neves fotóművészekből álló zsűri közreműködésével bíráljuk el. Ők értékelik a képi megjelenést, újszerűséget, látványt, technikai megvalósítást.

1983 óta kétévenként kerül sor a kiállítás megrendezésére. Az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendett a kiállítás, a rendező Szentes városán kívül az ország számos pontján is megtekinthették a nézők az igényesen összeválogatott szép alkotásokat a kiállítási anyag díjtalan vándoroltatásával.

Az utóbbi években egyre több a fekete-fehér fotó a beküldött képek között. Néhány éve sok új, autonóm művészi szemléletet tükröző alkotás került falra. Egyedi kézműves fotográfia segítségével elkészített művészképeket is szívesen választ be a zsűri a kiállítási anyagba. Így megjelentek az igényes argentotípia, cianotípia, sópapír, olajnyomat, nitrotranszfer eljárással készült, esetleg camera obscurával fényképezett fotográfiák a digitálisan készített képek mellett. Lehetőség van egyedi méretű, keretezett képek beküldésére is, biztosítva az alkotói szabadságot.

A Szentesen a Tokácsli Galériában van a tárlat első bemutatója, a kiállítást minden páratlan év május-július között rendezzük meg.

Régebben Országos Aktfotó Kiállítás, Aktfotó Kiállítás, Szentesi Aktfotó Kiállítás, majd Szentesi Aktfotó Biennálé néven volt megrendezve a fotókiállítás.

A kiállításaink rendezésénél fontos számunkra, hogy a képeket elbíráló fotóművészek a legjobb tudásuk szerint döntsenek a beérkezett pályamunkákról, ezért mindig elismert művészeket kérünk fel zsűritagoknak. Így szerencsére több fotóművész is elküldi képeit a fotópályázatunkra, hiszen ismert szakemberek döntenek a képekről. Így a tárlaton együtt szerepelhet a fotóival a jó látásmódú kezdő fotós, a haladó szintű fotográfus és a fotóművészek, mivel a jó és újszerű kép a fontos a kiállítási anyaghoz.

Aktfotó Biennálé zsűritagok a közelmúltban:

2023-ban Hamarits Zsolt, Horváth M. Judit, Stalter György fotóművészek

2021-ben Fiala de Gábor, Frankl Aliona, Vécsy Attila fotóművészek

2019-ben Hamarits Zsolt, Stalter György, Vécsy Attila fotóművészek zsűriztek.

2017-ben Eifert János, Fiala de Gábor, Seres Géza fotóművészek zsűriztek.

2015-ben Balla András, Barta Zsolt Péter, Lennert Géza fotóművészek zsűriztek.

2013-ban Jung Zseni, Kovács Melinda, Wagner Ferenc fotóművészek zsűriztek.

2011-ben Jung Zseni, S. Faragó Gyöngyi, Vékás Magdolna fotóművészek zsűriztek.

2009-ben Eifert János, Kincses Károly, Seres Géza fotóművészek zsűriztek.

2007-ben Baricz Katalin, Jung Zseni, Seres Géza fotóművészek zsűriztek.