Szentesi Fotókör története

Régi gyökerekre vezethető vissza Szentesen a fotós élet. Fridrich János 1905-ben építette meg Szentesen napfény műtermét, ami most fotográfiai múzeumként üzemel. A fényíró mester művészi szintre emelte a fotózást a város életében, melyet 3 gyermeke tovább folytatott fényképész iparosként.
A városban alakultak munkahelyi, intézményi fotós csoportok, melyek nem bizonyultak hosszú életűeknek, de lehetőséget adtak a fotózás megismerésére az érdeklődőknek.
1974-ben öt fotózás iránt érdeklődő fiatal Bugyi István vezetésével elindította a Szentesi Fotószakkört a városi Művelődési Ház keretei között. A csoport tagjai megtanulták művészi igényű képek készítésének ismeretét, technikai hátterét.
A kezdetek óta hétfő esténkénti foglalkozásokon baráti beszélgetésekkel, fotózással, képelemzésekkel és kiállítások szervezésével töltjük az időt. A környező településekről is többen csatlakoztak az alkotócsoporthoz, munkájukkal, segítve az alkotó közösséget.

A Szentesi Fotókör tagja a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) a fotós szövetség 1983-as indulása óta.

Hagyomány a minden év tavaszán megtartott Kezdő Fotósiskola, majd folytatásaként a Haladó Fotóiskola, amely a fotózás iránt érdeklődők továbbképzését biztosítja. A kezdők között minden évben vannak olyan résztvevők, akik „megfertőződnek” a fotózás szenvedélyével, csatlakoznak a fotós baráti társasághoz. Ennek is köszönhető, hogy minden évben frissül, fiatalodik a közösség. Néhányan érdekes fotóeljárások alkalmazásával készítünk kiállítási képeket, felelevenítve a 100 éves kézműves technikai eljárásokat, megidézve a múlt képkészítési ismereteit, technikai fogásait, mára elfeledett anyagait és eszközeit.

Baráti kapcsolatot építettünk ki a környező fotós alkotócsoportokkal, ennek jegyében társrendezői vagyunk a Pünkösdi Fotóművészeti Alkotótelepnek. Ezen összejövetelek során segítjük egymás szakmai fejlődését, bővítjük műszaki és szakmai ismereteinket, önképző foglalkozásokat tartunk.

A Szentesi Fotókör és a Szentesi Művelődési Központ rendezi meg 1980 óta minden évben az Alföldi Fotószalont. (jelenlegi neve), és 1982 -től kétévente az Aktfotó Kiállítást. Kiállítóhelyeinken bemutatkozási lehetőséget adunk más fotósoknak és alkotócsoportoknak évente 10-15 kiállítási lehetőséggel. A kiállítások rendezése mellett sikeresen szerepelnek alkotásaink az ország sok fotókiállításán és majdnem minden alkalommal díjat is nyernek a Szentesi Fotókör tagok. 2006 –tól a Galéria Kávéház és Étteremben havonta új fotókiállítással jelentkezünk. Minden hónap első hétfőjén 18.00 órakor megnyitott tárlattal kedveskedünk a fotográfia kedvelőinek.

Nagy István

30 éves a Szentesi Fotókör katalógus