50 ÉVES A SZENTESI FOTÓKÖR

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör meghívja Önt és kedves barátait

a Tokácsli Galériába, 2024. június 15-én (szombaton) 15 órakor bemutatásra kerülő

50 ÉVES A SZENTESI FOTÓKÖR

című kiállítás megnyitó ünnepségére

Köszöntőt mond: Szabó Zoltán Ferenc Szentes város polgármestere

A megnyitón közreműködik: Csák László zenész

A kiállítás megtekinthető: 2024. július 6-ig,

keddtől péntekig 9-13 és 15-17 óráig, szombaton 9-13 óráig

(Szentes, Kossuth Tér 5. I.)

 

Kiállító alkotók névsora: Blaskovics Zoltán, Gálfalvay Hilda, Głuszczak Zbigniew, Györgyi László, Kiss János, Kozma Anita, Lantos Imre, Maczik Eleonóra, Marton Ferenc, Nagy Balázs, Nagy István, Német Gabriella, Sarusi István, Szaszkó Antal.

Meghívott és képeikkel bemutatkozó baráti fotós alkotócsoportok: Kecskeméti Fotókör Kecskemét, Łodzi Fotóművészek Társasága – (ŁTF) Łódz Lengyelország, Lucien Hervé Kamera Klub Hódmezővásárhely, Márvány Fotóműhely Békéscsaba, Szegedi Fotókör Szeged, Vajdasági fotó-, film- és videó szövetség FKVSV Novi Sad (Újvidék) Szerbia, Wesel Hugó Fotókör Kiskunfélegyháza.

Szentes a fotós hagyományairól is ismert a fényképezést kedvelők körében. A város egyik legkiemelkedőbb alakja volt Fridrich János fényképészmester. Az ő 1905-ben létesített napfényműterme és fotólaborja ma ipartörténeti emlékként és kiállítóhelyként látogatható. A két világháború között már működött fotós közösség a városban, az ötvenes évektől pedig több szakkör is működött Szentesen: ezek fő célja a város és a gyárak, üzemek életének, fejlődésének a dokumentálása volt. A most is működő Szentesi Fotókört 1974-ben öt, fotózás iránt érdeklődő fiatal hozta létre a Szentesi Művelődési Központban. A foglalkozásokat a kezdetek óta hétfő esténként tartják, baráti beszélgetéssel, fotózással, képelemzéssel és kiállítások szervezésével töltik az időt. Az 1980-as évek elejétől szervezett Aktfotó Biennálé és az Alföldi Fotószalon az ország több száz fotósának a képeit mutatta be az itteni és távoli közönségnek, így a rendezvényeik az ország ismert és kiemelt fotós programjai közé tartoznak.

 

 

 

 

A kiállítás első része a Szentesi Fotókör tagok sikeres képeiből lett megrendezve, itt a tagok több alkalommal kiállításokon elfogadott, vagy díjazott alkotásait szedték össze egy nagy csokorba. A „BÜSZKESÉGEINK” kiállítási rész egy kis összefoglaló az elmúlt 10 évben pályázatokon szerepelt munkákból, alkotónként 2-3 képet bemutatva.

A tárlat második része a nemrég összeállított „MINIMÁL” új kiállítási képanyag. Néhány évente a klubtagok egy közösen kiválasztott témakörben kezdenek el együtt dolgozni, ezen képanyagokból közös válogatással összeállítanak egy kiállítást, amit próbálnak bemutatni Magyarországon és a nemzetközi kapcsolatokon keresztül más országokban is. Ennek a képanyagnak egy kis válogatását már egy szabadtéri tárlaton látni lehetett 2023-ban Szentesen, most több képpel kiegészítve, újragondolva lett belőle egy új tárlat.

Nagyon fontos a Szentesi Fotókör tagok életében a környezetünkben lévő és távoli fotóklubok alkotó közösségeivel történő kapcsolattartás, ezért meghívtak hét alkotócsoportot, hogy közösségenként 5-5 képpel mutatkozzanak ők is be ezen az évfordulós kiállításon. Így a Tokácsli Galéria kis termét a vendégek munkáival töltik meg, ezzel az évfordulós ünnep nem csak egy szentesi esemény, hanem egy közös program az alföldi régióban sok fotográfussal, magyar, lengyel és szerb vendégekkel.

 

Egy kis programlehetőséget is kínálunk azon fotósoknak, akik megtiszteltek minket a képeikkel, vagy csak eljönnek az 50 éves a Szentesi Fotókör kiállítás megnyitóra június 15-én. 13:00 órakor van találkozó a Tóth József Színház és Vígadó főbejárata előtt a Kossuth utcán (ez majdnem szemben van a Tokácsli Galériával). Itt Lantos Imre vezetésével be lehet járni a szecessziós színház épületét, utána kis séta a városközpontban, majd a Fridrich Fényírdában folytatódik a fotós program. Innen lehet átmenni a galériába a megnyitóra. A megnyitós program után pedig egy kis kötetlen fotós beszélgetésre marasztaljuk itt a vendégeinket egy kis pogácsa és ital mellett.