Aktfotó Biennálé

AKTFOTÓ BIENNÁLÉ

Az Aktfotó kiállítás sorozatot 1982-ben indította el a Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör. A korát megelőzve vállalta fel a meztelenség, az emberi test fotókon történő művészi bemutatását. Az első kiállításokon meghívás alapján szerepeltek az alkotó fotóművészek. A későbbi kiállítások megrendezésénél merült fel, hogy ne csak néhány hivatásos alkotó, hanem minden fotós (beleértve az amatőröket is) kapjon bemutatkozási lehetőséget művészi akt-felvételeivel. A több száz beérkezett munkát, melyet az ország egész területéről és a környező országokból küldenek, neves fotóművészekből álló zsűri közreműködésével bíráljuk el. Ők értékelik a képi megjelenést, újszerűséget, látványt, technikai megvalósítást.

1983 óta kétévenként kerül sor a kiállítás megrendezésére. Az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendett a kiállítás, a rendező Szentes városán kívül az ország számos pontján is megtekinthették a nézők az igényesen összeválogatott szép alkotásokat a kiállítási anyag díjtalan vándoroltatásával.

Az utóbbi években egyre több a fekete-fehér fotó a beküldött képek között. Néhány éve sok új, autonóm művészi szemléletet tükröző alkotás került falra. Egyedi kézműves fotográfia segítségével elkészített művészképeket is szívesen választ be a zsűri a kiállítási anyagba. Így megjelentek az igényes argentotípia, cianotípia, sópapír, olajnyomat, nitrotranszfer eljárással készült, esetleg camera obscurával fényképezett fotográfiák a digitálisan készített képek mellett. Lehetőség van egyedi méretű, keretezett képek beküldésére is, biztosítva az alkotói szabadságot.

A Szentesen a Tokácsli Galériában van a tárlat első bemutatója, a kiállítást minden páratlan év május-július között rendezzük meg.

Régebben Országos Aktfotó Kiállítás, Aktfotó Kiállítás, Szentesi Aktfotó Kiállítás, majd Szentesi Aktfotó Biennálé néven volt megrendezve a fotókiállítás

Nagy István fotóművész

 

Kiállítási katalógus előlapok:

 

XXI. Szentesi Aktfotó Biennálé 2021 jegyzőkönyv

XXI. Szentesi Aktfotó Biennálé 2021 képjegyzék

XX. Szentesi Aktfotó Biennálé 2019 jegyzőkönyv

XX. Szentesi Aktfotó Biennálé 2019 képjegyzék

XIX. Szentesi Aktfotó Biennálé 2017 jegyzőkönyv
XIX. Szentesi Aktfotó Biennálé 2017 képjegyzék

XVIII. Szentesi Aktfotó Biennálé 2015 jegyzőkönyv
XVIII. Szentesi Aktfotó Biennálé 2015 képjegyzék

XVII. Szentesi Aktfotó Biennálé 2013 jegyzőkönyv
XVII. Szentesi Aktfotó Biennálé 2013 képjegyzék

XVI. Szentesi Aktfotó Biennálé 2011 jegyzőkönyv
XVI. Szentesi Aktfotó Biennálé 2011 képjegyzék

XV. Aktfotó kiállítás 2009 jegyzőkönyv
XV. Aktfotó kiállítás 2009 képjegyzék

XIV. Aktfotó kiállítás 2007 jegyzőkönyv
XIV. Aktfotó kiállítás 2007 képjegyzék

XIII. Aktfotó kiállítás 2005 képjegyzék