Aktfotó Kiállítás

AKTFOTÓ KIÁLLÍTÁS

Az Aktfotó kiállítás sorozatot 1982-ben indította el a Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör. A korát megelőzve vállalta fel a meztelenség, az emberi test fotókon történő művészi bemutatását. Az első kiállításokon meghívás alapján szerepeltek az alkotó fotóművészek. A későbbi kiállítások megrendezésénél merült fel, hogy ne csak néhány hivatásos alkotó, hanem minden fotós (beleértve az amatőröket is) kapjon bemutatkozási lehetőséget művészi akt-felvételeivel. A több száz beérkezett munkát, melyet az ország egész területéről és a környező országokból küldenek, neves fotóművészekből álló zsűri közreműködésével bíráljuk el. Ők értékelik a képi megjelenést, újszerűséget, látványt, technikai megvalósítást.

1983 óta kétévenként kerül sor a kiállítás megrendezésére. Az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendett a kiállítás, a rendező Szentes városán kívül az ország számos pontján is megtekinthették a nézők az igényesen összeválogatott szép alkotásokat a kiállítási anyag díjtalan vándoroltatásával.

Az utóbbi években egyre több a fekete-fehér fotó a beküldött képek között. Néhány éve sok új, autonóm művészi szemléletet tükröző alkotás került falra. Egyedi kézműves fotográfia segítségével elkészített művészképeket is szívesen választ be a zsűri a kiállítási anyagba. Így megjelentek az igényes argentotípia, cianotípia, sópapír, olajnyomat, nitrotranszfer eljárással készült, esetleg camera obscurával fényképezett fotográfiák a digitálisan készített képek mellett.

A Szentesi Galériában van a tárlat első bemutatója, a kiállítást minden páratlan év május-július között rendezzük meg.

Nagy István

XIX. Aktfotó Biennálé 2017 jegyzőkönyv
XIX. Aktfotó Biennálé 2017 képjegyzék

XVIII. Aktfotó Biennálé 2015 jegyzőkönyv
XVIII. Aktfotó Biennálé 2015 képjegyzék

XVII. Aktfotó Biennálé 2013 jegyzőkönyv
XVII. Aktfotó Biennálé 2013 képjegyzék

XVI. Aktfotó Biennálé 2011 jegyzőkönyv
XVI. Aktfotó Biennálé 2011 képjegyzék

XV. Aktfotó kiállítás 2009 jegyzőkönyv
XV. Aktfotó kiállítás 2009 képjegyzék

XIV. Aktfotó kiállítás 2007 jegyzőkönyv
XIV. Aktfotó kiállítás 2007 képjegyzék

XIII. Aktfotó kiállítás 2005 képjegyzék