Szentes Városért Emlékérem a fotókörnek

Egyedi látásmód, új technikák

Különleges szerepet tölt be a Szentesi Fotókör a hazai képkultúra területén. Hitvallásuk szerint csak professzionális szintű fotókat készítenek és mutatnak be. Ennek is köszönhető, hogy két legnagyobb kiállításukat az első öt között tartják számon az országban. A Szentesi Fotókör 2012. október 23-án vehették át a Városért Emlékérmet.

A fotókör jelenlegi formájában 1974 óta működik. Szentesen már a 20-az, 30-as években is volt fotóklub, Fridrich János pedig 1905-ben építette meg napfény műtermét, ami most fotográfiai múzeumként üzemel. Kezdetben nem csak egy csoport működött a városban, hanem középiskolákban, munkahelyeken is kialakultak fotós közösségek ami leginkább az ott meglévő fotólaboroknak volt köszönhető. A művelődési központ önálló csoportja már megalakulásakor is művészi igényű képek készítését tűzte ki célul. -Nem az számít mennyire szépek a színek, éles a kép, hanem legyen a fotónak tartalma, valami többlet jelentése- fogalmazott Nagy István, a fotókör jelenlegi vezetője. – A professzionális fotós előre megkomponálja a kép témáját vagy egyedi technikával készít képet. Már a fotózás előtt van arról elképzelése, mit akar megmutatni – mondja Nagy István. Foglalkozásaikat kezdetek óta hétfő esténként tartják, ahol fotózás, képelemzés és kiállítások szervezése a fő téma. Ilyen alkalmakkor egymás képeit is bírálják, kritizálják. Az alkotócsoporthoz a környező településekről, Mindszentről, Csongrádról és Kiskunfélegyházáról is többen csatlakoztak. – A digitális gépek megjelenésével tömegtermékké vált a fotózás, ezért mi megpróbálunk olyan képeket készíteni, ami ennek ellene megy- fogalmaz a fotókör vezetője. Bármiben lehet új irányzatokat létrehozni, a fotózásban is. A legjobbak a képei alapján felismerhetők – mondja. A Szentesi Fotókör tagjai itthon és külföldön is szerepelnek kiállításokon. Képeikkel megjelentek Szerbi és Románia több településén, valamint szinte az összes hazai nagyvárosban.  Vidéki és külföldi fotósok rendszeresen állítanak ki Szentesen. A Galéria kávéházba ismerős fotósokat, közösségeket hívnak meg havi rendszerességgel. Országosan ismert és elismert közel harminc éves múltra visszatekintő aktfotó kiállítás, melyet kétévente rendez a fotókör.

Évente induló „fotósiskolájukban” bárki megtanulhatja a fotózás alapjait, a fényképezőgép használatát, de azt is, hogyan kell művészi képeket előállítani. Akinek megtetszik, az fotókörös marad. Jelenleg mint egy húsz aktív tagja van és mint egy 30 fő a létszáma a város egyik legrégebben működő művészeti csoportjának, a Szentesi Fotókörnek.

Besenyei Gábor