XVIII. Alföldi Fotószalon zsűrizés

2012. október 3-án megtörtént a zsűrizése a kiállításnak. A képbírálatra felkért Király László György (Kecskemét), Tóth József Füles (Budapest), Vékás Magdolna (Budapest) fotóművészek bírálták el a beküldött hatalmas képanyagot.

A fotópályázatra idén 106 szerző küldte be 504 alkotását, ebből több órás munka eredményeként 33 szerző 60 db fotográfiáját választották ki a kiállításra. A zsűrizés elkezdése előtt és közben is Tóth József néhány fotós anekdotával szórakoztatta a zsűrizés lebonyolításában segédkező fotóköri tagokat, így egy nagyon jó hangulatú, de magas szakmai minőségű munka segítségével egy igazi jó képanyag jött létre. Az első körben nagyon gyorsan „megrostálták” az anyagot. A legkönnyebben a technikai hibás, vagy a nem túl sokatmondó alkotások estek ki, a képeket nagyon átnézték, megbeszélték, így talán tovább jutott vagy 150 fotó. Innen már sokkal nehezebb volt a döntés, sokszor már jó képek estek ki, azért, mert a tárlat a sok éve kialakult 60 kiállított képből szokott állni. Ezért csökkenteni kezdték a fotókat, komoly beszélgetések alakultak ki, képelemzésekkel próbálták egymást meggyőzni a bent maradó és a kieső képekről is. 80 kép közelében már még erősebb szakmai viták voltak, azt a 20 jó fotót fájó szívvel és egymás meggyőzésével, a teljes képanyag sokszori átnézésével vették ki. A díjazásról egységesen és közösen döntöttek, a három fődíjra javasolt képkollekciót egyenrangúnak ítélték meg, ezért mindhárom alkotó anyagát I. díjjal jutalmazták. A különdíjak odaítélésében is egységes volt a véleményük.

A kiállítás szervezői egy jó hangulatú és komoly szakmai munkában segítették a zsűrit, rengeteg képet kellett megmozgatniuk, átrakniuk, de közben a képbírálatokat, képértékeléseket is meghallgatva még tanulhattak is a fotóművészektől.

Nagy István Szentesi Fotókör

A fotókiállítás zsűrizésén készült két filmet itt lehet megtekinteni:


Fotók: Albert Béla