XXV. Alföldi Fotószalon 2019.

XXV. Alföldi Fotószalon zsűrizése

  1. október 6-án lezajlott a XXV. Alföldi Fotószalon zsűrizése. Különleges ez a pályázat mondhatnánk, a mai digitális világban kuriózumnak számít. Hiszen a legtöbb fotópályázatra többnyire valamilyen digitális formában (adathordozón, vagy feltöltési felületen) kell pályamunkákat beadni. Ezeknél a pályázatoknál sok esetben csak közvetve van jelen a fotós, nem „kézzelfoghatóak” a képek, mi szentesiek úgy szoktuk mondani, hogy csak kevéssé vagyunk jelen a képeinkkel. Ugyanis azt valljuk, hogy egy fotográfia akkor válik műalkotássá, ha az az exponálás (fogantatás) pillanatától a nagyítás, a levilágítás megvalósulásáig azt végig követjük és „kézben tarjuk” a képet. Különösen izgalmas analóg fotók esetében, amikor az előhívóban „előjön” a kép – ez a fotó megszületésének pillanata. Szerintünk nagyon fontos, hogy a fotósok eredeti „valódi képei kerüljenek a zsűritagok elé, akik aztán hosszantartó munkával értékelik az eléjük táruló alkotásokat. A zsűri által művészileg értékes művekből kiállítást rendezünk, ahol az alkotó fotós által elkészített eredeti fotográfiát lehet megtekinteni a tárlaton. Helyet adunk a hagyományos (analóg, filmes) fotóknak, a kézműves (archaikus) alkotásoknak, továbbá helyet kapnak a jó minőségű digitálisan laborált, esetleg speciálisan nyomtatott munkák is. A pályázatra készülő alkotókat nem kötjük meg szigorú képméretekkel, képarányokkal, hanem akár egyedi méretek is kiállításra kerülhetnek. A kiállított képekből A4-es méretű, igényesen kialakított katalógust készítünk.

Számomra nagyon érdekes jelenség, hogy az általam nagyra tartott alkotásaim egy szempillantás alatt értéktelen „bóvlivá” válnak, tehát mást gondolok én a képeimről és mást gondolhat a zsűri róluk. Persze ez meglehetősen szubjektív dolog. A zsűri tagjai: Drégely Imre, Gábor Enikő, Vécsy Attila fotóművészek voltak. A zsűritagok, ahogy elsőként megtekintették a kiterített alkotásokat jelezték „nehéz a dolga a zsűrinek”, azaz a megmérettetés nem lesz könnyű. Komoly munkát jelentett a díjak odaítélése, ebben teljes konszenzus jött létre a zsűri tagjai között

A zsűri munkáját mi szentesi fotósok voltunk hivatottak segíteni. Részünkről igen komoly munka előzte meg a zsűri képértékelő tevékenységét: képek jegyzőkönyvbe történő rögzítése, sorszámozása, majd szétterítése. A munkálatok reggel nyolc órakor kezdődtek és bizony késő délutánig eltartottak.

Ez által igen komoly kiállítási anyag gyűlt össze. A számok magukért beszélnek: az értékelés után 52 szerző 89 képe került falra, rendhagyó módon most a Tokácsli Galériába.

Györgyi László Szentesi Fotókör

 

 

A zsűritagokkal történő beszélgetés filmjét itt lehet megnézni:

A zsűrizésen készült képeket Lantos Imre, Nagy István, Nagy Krisztián és Vidovics Ferenc készítette.

 

A munka kezdetén a sok beérkezett kép. A zsűritagok először átnézték az összes beérkezett képet több sorral, utána elkezdték el  kivenni azokat az alkotásokat, melyeket nem javasoltak kiállítani.:

 

Az első képválogatás után megmaradt képek:

A második válogatás után ezek a képek maradtak bent, azaz jutottak tovább a következő válogatásig:

 

Díjazási javaslatokat színes zsetonokkal jelölték a zsűritagok. A kiválasztott képeket újra átbeszélték, majd később döntöttek a díjazásról: