Debreceni Új Fotóműhely

2010. szeptember 20-án a Debrecni Új Fotóműhely fotókiállítása nyílt meg a Szentesi Fotókör szervezésében a Művelődési és Ifjúsági Ház kiállítót termében.

A fotóműhelyt 1998-ban alapították, a Debreceni Fotóklubból kilépő tagok, Dr. Seres Géza művészeti vezetővel. Szervezetileg önállóak és leginkább egy baráti társaságra emlékeztet a tömörülésük. A fotóműhellyel hangsúlyozni szeretnék, bizonyos aktivitást várnak el a tagjaiktól, mert milyen műhely az, ahol csak üldögélnek az emberek, és nem születnek új munkák. Elvárják, hogy a fotózásban is művészet legyen a fontos. Szeretnék, ha a fényképezőgép szerepe a kép létrejöttében több lenne két választásnál: mármint, hogy a létező világból milyen téglalap alakú területet választ ki a lefényképezésre és melyik pillanatban nyomja meg az exponáló gombot. A kép legyen átgondolt, legalább személyes fontosságú koncepció. A fotós tanuljon meg rég elfeledett technológiákat, legyen szakértője a fényképek létrehozásának, mint a régi mesterek voltak.

A kiállítás megnyitó után Dr. Seres Géza vitaindító beszélgetésre invitálta a látogatókat a Magyarországi amatőr fényképezés 10-15 éves áttekintése témakörben.

Marton Ferenc                                                                                                                                                                                                                                fotók: Albert Béla

Pillanatképek a megnyitóról: