„SZÉK” Fotókiállítás 2015.

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör szeretettel meghívja

Önt és kedves családját 2015. november 30-án hétfőn 18.00 órára

a Művelődési és Ifjúsági Házba (Szentes, Tóth J. u. 10-14.) a

„SZÉK” című fotókiállításra

A kiállítást megnyitja Kruzslicz Pál újságíró

„A szék áll a függöny előtt, lehet karszék is. – Igen komolyan áll, mintha íróasztal előtt állana. – Csöngetnek. – Az ember bejön. – Sietve és szolgálatkész arccal jön. – Megáll a széktől pár lépésnyire, hajlong. – Vonásai nagy figyelmet árulnak el…”

(Karinthy Frigyes) /Nyugat/1932 /1932. 1. szám/

A történet 2012-ben kezdődött, amikor a „SZEM”, mint téma került az objektívek kereszttüzébe. Természetesen ez egy széles körben értelmezhető, tematikus pályázat volt, hiszen nem feltétlenül kellett az emberi, vagy állati látószervre asszociálni.

Több közeli fotóklub vett részt ebben a pályázatban, amely pályázatot egy sikeres kiállítás követett. A pályázat és az azt követő kiállítás sikerén felbuzdulván, egy újabb téma került reflektorfénybe, ezúttal a szék, a „SZÉK”, mint bútordarab.

Magától értetődik, hogy nem csupán, mint ülőbútort kell a székben, vagy szék által ábrázolni, hanem tovább gondolva azt, valamilyen mondandót, maradandót alkotni, amely kifejezésénél a szék eszköz, szimbólum csupán. De megragadhatja a művészt, a szék formavilága, alkotóelemeinek sokasága, amely egyfajta ritmust teremtve, szintén kifejezhet valamit, azaz elgondolkodtatja a nézőt, a befogadót.

Nyilván ezen gondolatok feladták a leckét a fotósoknak, elgondolkodtatták őket, de a „kocka el van vetve” – meg kellett valósítani. Talán ez is lényege lehet a fotós művészi szándékának, akkor, amikor egy egyszerű tárggyal kell valamit elmondani, képileg megfogalmazni. Reméljük sikerült.

Györgyi László (Szentesi Fotókör)

A kiállítás 2016. január 22-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.

A pályázatra 47 szerző 276 fotót küldött, melyből a zsűri 28 szerző 63 alkotását fogadta el a kiállításra.

A pályázatra beérkezett fotókat zsűrizték:

Gábor Béla fotóművész (Budapest)

Robitz Anikó fotóművész (Budapest)

Vachter János fotóművész (Budapest)

Díjazottak:

1. díj Marton Ferenc (Mindszent) – Az első szék

2. díj Görbe Anita (Hódmezővásárhely) – Átalakulás

3. díj Szánthó Tibor (Érd) – Öreg sámli II

Kiállító fotósok: Abert Béla (Kiskunfélegyháza), Barabás Ferenc (Békéscsaba), Biros Erika (Békéscsaba), Boldog Zsuzsanna (Gyula), Bontovics Ilona (Békéscsaba), Dr. Blahut Károly (Békéscsaba), Dr. Gyeviki János (Szeged), Gaál Györgyi (Hódmezővásárhely), Gálfalvyné Hilda (Szentes), Görbe Anita (Hódmezővásárhely), Gyubák Éva (Gyula), Jász Anikó (Baja), Kiss János (Mindszent), Kiss Tímea (Békéscsaba), Kolbe Gábor (Budapest), Kovács Mihály (Kecskemét), Líbor Roland (Orosháza), Ligeti László (Baja), Maczik Eleonóra (Békéscsaba), Marton Ferenc (Mindszent), Monostoriné Hrabovszky Éva (Orosháza), Nagy István (Szentes), Német Gabriella (Csongrád), Sarusi István (Csongrád), Szánthó Tibor (Érd), Szaszkó Antal (Kunszentmárton), Varga József (Debrecen), Virág Mihály (Békéscsaba).

A kiállítás katalógusa innen tölthető le:

Kiállítási képek jegyzéke:

Megnyitón készült film:

A kiállítás megnyitón készült képeket Albert Béla készítette.

A „SZÉK” fotókiállítás másodbemutatóját 2016. szeptember 19-én Nagy István fotóművész nyitotta meg Hódmezővásárhelyen a Bessenyei Ferenc Művelődési Házban.

A képeket Albert Béla készítette.