Alföldi Fotószalon megnyitó 2022

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör meghívja Önt és kedves barátait

a Tokácsli Galériába, 2022. október 23-án (vasárnap) 15 órakor bemutatásra kerülő

XXVIII. ALFÖLDI FOTÓSZALON

(XLII. Dél-Alföldi Fotószalon)

megnyitó ünnepségére

Köszöntőt mond és a díjakat átadja:

Szabó Zoltán Ferenc Szentes város polgármestere

A kiállítást megnyitja: Nagy István szentesi fotóművész

A kiállítás megtekinthető: 2022. november 19-ig, keddtől péntekig 9-13

és 15-17 óráig, szombaton 9-13 óráig (Szentes, Kossuth Tér 5. I. emelet.)

A kiállításon képeikkel szereplő alkotók:

Baloghné dr. Kovács Matild (Nyíregyháza), Barabás Ferenc (Békéscsaba), Boldog Zsuzsanna (Gyula), Budavári Csaba (Budapest), Cseke Evelyn (Budapest), Cselőtei József (Hódmezővásárhely), Csigó Gergely (Fertőrákos), Gajdos Gábor (Budapest), Gálos László (Salgótarján), Galyasi Géza Attila (Esztergom), Görbe Anita (Hódmezővásárhely), Hipságh Gyöngyi (Sopron), Horváth Róbert (Esztergom), Kecskés Bertalan (Helvécia), Kenéz Éva (Gyula), Kozma Anita (Szentes), Maczik Eleonóra (Békéscsaba), Marton Ferenc (Mindszent), Mazán Erzsébet (Békéscsaba), Méhész Balázs (Debrecen), Nagy Balázs (Szentes), Nagy Gábor (Szeged), Nagy Krisztián (Nagykőrös), Német Gabriella (Csongrád), Novák Mihály (Szabadka), Oláh Tamás (Gyomaendrőd), Ráfi Dénes (Szentes), Rozgonyi Ildikó (Nagyszénás), Sági Ági (Budapest), Schlauszky Szilárd (Székesfehérvár), Seffer Zsuzsanna (Szeged), Shmilliár Tamásné (Sopron), Sógor András (Budapest), Soltész Boglárka (Miskolc), Szabó Andrea (Budapest), Szabó Maya (Kecskemét), Szabó Zoltán Attila (Szeged), Szőnyi István (Budapest), Török Károly Kristóf (Szentes), Török Tibor (Kalocsa), Urbán Gergely (Miskolc), Vachter János (Budapest), Vécsy Attila (Martonvásár), Veres István (Gyula), Virág Mihály (Mezőberény).

A megnyitó és a díjátadó rész után a szokásunkhoz híven röviden bemutatkoznak a kiállításon díjazott alkotók. Ezt követően próbálunk egy közös fotós szakmai eszmecserét, egy mini fotós konferenciát rendezni, ha már az ország több részéről eljönnek Szentesre a kiállító fotósok. A Nagy István fotóművész kis előadásával elindítunk egy beszélgetést, szakmai előadást, amihez bárki csatlakozhat saját gondolataival.

Tisztelettel: Nagy István fotóművész

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megnyitó Szentes TV által készített filmje:

Megnyitó Kurca TV által készített filmje:

 

Alföldi Fotószalon megnyitó 2022

 (Részlet a megnyitó beszédből)

Az 1980-as fotópályázat indulásakor még megyei rendezvény szervezésében gondolkozott együtt a Szentesi Művelődési Központban Kruzslicz Pál művelődésszervező, aki később az intézmény igazgatója is volt sok éven át és a Szentesi Fotókör tagok. A környezetünkben nem volt sehol igényes, a gyakorlott amatőröknek is megfelelő fotópályázat, így érdemes volt megrendezni egy ilyen fotós seregszemlét.

Pár éven belől már Dél-alföldi Fotószalon néven, majd jó egy évtized után Alföldi Fotószalon néven ment tovább a maga útján a haladó gondolkozású, főként amatőr fotósoknak szervezett pályázatunk. Tárlatainkon rendszeresen megjelentek a jó képi ötletek, izgalmas kísérletezéssel létrehozott fotók. Talán 15 éve kicsit ráunva a sok szép, de semmitmondó képekre, elkezdtük a pályázó fotósokat az ismert és nagy tudású zsűritagok meghívásával a művészi gondolatokat is hordozó alkotások beküldésére késztetni. Ez elég jól sikerült, mi is merészebbek lettünk, az alkotók is kihívásként gondoltak a szentesi szereplési lehetőségre. Mostanra már az országunk elismert tárlata lett az évente megrendezett Alföldi Fotószalon.

A hagyományainkat is megőriztük, maradtunk a valódi képeknél, ezzel lehetőséget adva azon alkotóknak, akik a fotót tovább gondolják, akik kicsit képzőművészeti jegyeket is hordozó eredeti műveket adnak be a pályázatra. Ehhez természetesen fontos, hogy a szakmai munkákat hozzáértők értékeljék.

Általában idősebb, nagy tapasztalattal rendelkező profi fotóművészeket hívunk meg zsűrizni, idén fiatalítottunk, a 40-es korosztályt képviselő ismert fotóművészek kértünk fel a képeket értékelni. A Fehér Vera, Fodor Dániel János és Vadászi Zoltán talán 7 órás megbeszélése, megvitatása, érvelések kölcsönös elfogadása után jött létre az idei tárlatunk. Az itt látható művek nem a jó képek kiválasztását jelentette az összes beküldött pályázati anyagból, hanem a sok jó és értékes, kiállításra alkalmas munkát átnézve, a személyes gondolataiktól vezérelve egy jó és koherens válogatást próbáltak létrehozni a sokféle, akár portfóliónak is tekinthető beküldött pályázati anyagból.

Nagy István fotóművész

 

A kiállítás megnyitó és díjátadó ünnepség után a díjazottak rövid bemutatkozása következett. Ezt pedig egy gondolatébresztő és vitaindító előadás követte Sógor András fotográfus prezentációjával:

„Alternatív képgenerálás a fotográfiában, különös tekintettel a mesterséges intelligenciára”.

Történeti áttekintéssel, képekkel bemutatva az MI lehetőségeit. Nagy Krisztián pedig MI generálta képekkel szemléltette a rendszer működését, hogyan lehet kicsit humorosan állni ehhez az új képkészítési módhoz.

Sógor András rövid előadása itt érhető el, engedélyével ezt közzé is tesszük:

https://drive.google.com/file/d/1rmv8TFq9h9x5Ke-SJL7UGSkpCpQ-myPr/view

 

A kiállítás megnyitó képeit Maczik Eleonóra és Lantos Imre készítette.

 

Alföldi Fotószalon megnyitó Nagyszénáson 2023. 02. 24.

 

 

A kiállítás megnyitón készült képeket Lantos Imre készítette: