XX. Alföldi Fotószalon megnyitó 2014

Október 23-án csütörtökön nyitották meg a XX. Alföldi Fotószalont. A megnyitó ünnepség 15.00 órakor kezdődött Szentesen a Művelődési és Ifjúsági Házban. A zuhogó eső és a négy napossá vált ünnep ellenére szerencsére elég sokan eljöttek.

A XX. Alföldi Fotószalon megnyitója  –  avagy: büszkén lobog a fotográfia zászlaja

A már felnőttkorúvá érett szentesi esemény idén is maximálisan hozta a tőle elvártakat: szép számú, közel félezer fotográfia gyűlt össze, melyet majd’ száz alkotó küldött be megmérettetni. A beérkezett anyagból került kiválogatásra az Ifjúsági ház kiállítótermének falain látható tárlat, mely hűen tükrözi a mai művészet nívóját. A megnyitó teljes időtartama alatt hallható fényképezőgépek zárhang-szonátáinak jazz-improvizációit törte meg Seres Antal és tanítványainak énekes-gitáros műsora. A MAFOSZ (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének) elnöke, Horváth Imre, beszédében kifejtette, hogy ezen elköteleződés a művészet, a fotó felé a házassággal hasonlatos: ennek jegyében adta át csoportunknak, a 40. évforduló alkalmából, az elismerő díszoklevelet. Alkotók és befogadók, baráti beszélgetések sokasága mellett közös kiállítás-nézés után együtt-okosodásra gyűltünk össze egy külön teremben: a szeánsz témája a szolárgráfia volt. A csillagászok által, leginkább tudományos célokra használatos eljárást új dimenziókba, mégpedig a művészet magaslatára emelte Kovács Csaba, Dunakesziről érkezett fotóstársunk. Elképzelni sem tudtunk volna ennél jobb és tartalmasabb estét.

Sarusi István

Az I. és a II. díjas alkotók Jószai Sándor hódmezővásárhelyi művész három példányban készült, névre szólóan gravírozott 780 grammos bronz plakettjét kapták ajándékba. A plakett egyedi bőr tartóba lett elhelyezve, mellé értékes fotós könyveket is ajándékoztak a szervezők.

A különdíjas alkotók Nagy Krisztián nagykőrösi fotográfus által egyedileg készített 13x18cm méretű ambrotípiát kaptak. Az ambrotípián a fotós saját díjazott képe volt rajta az Alföldi Fotószalon felirattal. Az üveglapon színtiszta ezüst alkotja a képet, amelyet lakkréteg véd – így a kép akár 100 évig is ugyanolyan minőségben látható. A képszéleken megjelenő „retro” hatás még inkább fokozza a kép egyediségét. A különdíjak egyesével, nagy gondossággal, kézi munkával készültek, az 1850-es években használt fototechnikai eljárások segítségével. Natúr nyírfa díszdobozban kerültek átadásra.

A kiállítás megnyitóról két film is készült. Ezeket itt lehet megnézni.

https://www.youtube.com/watch?v=SjmwY8tCEVc&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=66EKX7Hj-Uk&feature=youtu.be

A megnyitón készült képeket Albert Béla és Sarusi István készítette.