Fekete István – Ősidők jelei fotókiállítás

2014. július 7-én, hétfőn  Szentesen a Galéria Kávéházba Fekete István váci fotográfus kiállításának megnyitására került sor, Ősidők jelei címmel.

Alig tudunk róluk valamit! A tudományosság különböző szintjén érvelő magyarázatoknak könyvtárnyi az irodalma. Hogy kik és milyen célból állították az elképesztő kőegyütteseket, arról sokféle feltevést ismerünk. Van itt valami a XXI. Században, amit nem magyaráznak tudományosan igazolható tények, mi több, fogalmunk sincs a pontos keletkezési időről és rendeltetésről. Néhány ötlet a tudományos megnevezések közül: naptár, obszervatórium, temetkezési hely, kultikus szertartás hely stb. Ismereteink kizárólag az építmények formájára és típusára vonatkoznak. Felállított kövek – kelta nyelven – menhireket, a cromlech pedig kört jelent. A kősorokra, kőoszlopokra helyezett kőlapokat pedig dolmeneknek nevezik. A hatalmas kőhalmok belsejében folyosók és termek találhatók, rejtélyes vésetekkel.

Ha már itt tartunk, említsük meg minden kövek királyát, Stonehenge-t. Harmónia, elegancia, fenség, titok és valami különös feszültség csodálatos keveréke, egy katedrális, ahol önkéntelenül is lábujjhegyen jár és suttogva beszél az ember.

A kiállítás egy rövid utazásra invitálja a kedves nézőt, a messzi, távoli és rejtélyes múltba, a kövek misztikus világába Fekete István fotográfus szemén keresztül.

A kiállítás szeptember 1-ig lesz látogatható a kávézó nyitvatartási idejében.

Szöveg: Nagy István

fotók: Albert Béla

A kiállítás megnyitóról felvételt készített a Szentes TV, ez a film itt nézhető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=IEk1t1kOVNg&feature=youtu.be