XVIII: Alföldi Fotószalon megnyitója

A kiállítás megnyitón felolvasták Vékás Magdolna, a fotópályázat egyik  zsűritagja által írt kiállítást ajánló írását.

„Nincs könnyű dolga a zsűrinek egy olyan tematika nélkül meghirdetett fotópályázat esetében, mint az ez évi Alföldi Fotószalon. Különösen nehéz dönteni akkor, amikor olyan széles a paletta, hogy belefér a legújabb digitális képmódosítási eljárással varázsolt kópiától a hagyományos fekete-fehér nagyításokon át, a történeti fotóeljárásokig mindenféle módon megjelenő alkotás.

Egy kívülálló nehezen tudja elképzelni, hogy is lehet ezek közül választani. Miként mérhető össze egy technikailag tökéletes, színes természetfotó, amelyen egy madár minden tolla élesen látható miközben fiókáit eteti, vagy egy kicsit homályos, sejtelmes lyukkamerával készült felvétel, ahol nem is tudjuk, pontosan mit látunk, de mégis megérint minket? A szerencse az, hogy nem a fantasztikus fényképezőgép, nem a kiválasztott technika, hanem az alkotó gondolata, egyéni felfogása és a sokat emlegetett „tartalom és forma egysége“ alkotja meg az igazi művet és az ilyen munka állítja meg a nézőt a kiállításokon néha percekre egy-egy kép előtt.  Az igazi alkotó még akkor is, ha fotós (akiről azt szokás mondani, hogy a „pillanat művészetével“ foglalkozik, pedig a legtöbb esetben egy önálló kiállítás anyagát évek munkájával állítja össze) nem technikát választ elsőnek, hanem témát és ahhoz rendeli a megjelenés formáját adó eljárást. A festő sem képkeretet válasz és utána kezdi meg az alkotást, hanem szabadon festi meg a látványt, majd megadja hozzá azt a keretet, ami kiemeli művét a környezetből és élvezhetővé teszi a közönség számára.

Az Alföldi Fotószalonra beérkezett több mint ötszáz kép közül végül a most itt látható képek alkotják a kiállítást, melyeket hosszas szemlélődés és kisebb viták után választottak ki a zsűritagok. Kívánjuk a közönségnek, hogy ugyanolyan élvezettel fogadja ezt a kaleidoszkópszerűen színes kiállítást, mint amilyen élvezettel mi válogattuk.”

2010. 10. 20.                                                                                                                              Vékás Magdolna fotóművész

A kiállítás megnyitón a Kurca TV által készített film:

Pillanatképek a megnyitóról

fotók: Albert Béla