XVII. Szentesi Aktfotó Biennálé 2013.

Az Orosházi Városi Képtár meghívja Önt és kedves családját

2013. augusztus 30-án (pénteken) 17.00 órára

a Városi Képtárba (Orosháza Thék E. u. 1.

a Szentesei Fotókör szervezésében megrendezet

XVII. SZENTESI AKTFOTÓ BIENNÁLÉ másodbemutatójára

A kiállítást megnyitja: Nagy István fotóművész

A tárlat október 19-ig látogatható az intézmény nyitvatartási ideje alatt.

.

.

Szentesi Aktfotó Biennálé

2013. június 8-án, szombaton 15 órára várunk mindenkit Szentesen a Tokácsli Galériába a XVII. Szentesi Aktfotó Biennálé megnyitására.

A tizenhetedik eseményről van szó, de a kétévente megrendezett tárlat 1983-ban indult Szentesen, így most ünnepeli a 30. évfordulóját. Ez a távlat  lehetőséget ad a visszatekintésre és az eddigi kiállítások értékelésére. A fotózás hatalmasat fejlődött ennyi idő alatt, a képkészítési technikák gyökeresen megváltoztak, de a művészi emberábrázolás, az igényes aktfelvételek még most is izgalmasak, gondolatébresztők.

Néhány mondatot idézek 1983-ból, melyeket Kruzslicz Pál, a biennálé elindítója írt előszóként a kiállítás akkori katalógusába.

„Legnagyobb bánatunkra még mindig sokan sanda mosollyal, kétértelmű megjegyzésekkel fogadják az aktfotó-kiállítás hírét.

Az évszázadok során eltorzult bennünk az a tiszta érzés, amellyel a legszebb alkotásban, a meztelen emberi testben gyönyörködhetünk.

Az aktfényképezés, a szakemberek véleménye szerint, a fotózás csúcsa. A kép csak az igaz és emberi megfogalmazást tűri el, a hamisságot és modorosságot ízléstelenné és nevetségessé formálja.”

Az elmúlt 30 év alatt ezernél is több fotográfus küldte el  Szentesre új aktfotóit, ez sok-sok ezer alkotást jelent. A tárlatokon megjelenő képek pedig a mindig aktuális képi világot tárták a  látogatók elé. A fotósokat modern gondolkodásra, képi világuk átértékelésére, vagy az új irányzatok követésére késztette. A látogatók pedig gyönyörködhettek a zsűrizett képek állandóan változó formavilágában, kifejezésmódjaiban, miközben az emberi test, mint modell változatlan maradt.

A tárlat július 6-ig megtekinthető keddtől péntekig 10-13 és 15-18 óra között, szombaton 9-13 óráig.

Nagy István fotóművész

Szentesi Fotókör

A XVII. SZENTESI AKTFOTÓ BIENNÁLÉ zsűrizése megtörtént május 15-én.

A pályázatra beérkezett 63 szerző 390 db fotója, melyből a zsűri 53 szerző 90 alkotását javasolta kiállításra. A zsűri tagjai: Jung Zseni (Balatonalmádi), Kovács Melinda (Esztergom), Wagner Ferenc (Budapest) fotóművészek voltak.

A XVII. SZENTESI AKTFOTÓ BIENNÁLÉ díjazottjai:

Fődíjak:

I. díj Baloghné dr. Kovács Matild (Nyíregyháza) – Szabafogság I., Szabafogság II., Szabafogság III. c. alkotásai együtt

I. díj Koch Balázs (Bicske) – Mirror No. 1, Mirror No. 2, Vonalak No. 2 c. alkotásai együtt

I. díj Nidáné Pók Éva (Hajdúnánás) – Férfi fóliával, Pihenő c. alkotásai együtt

Különdíjak:

Aminger Mónika (Deutschkreutz) – Kijárat, Tánc c. alkotásai együtt

Canjavec Attila (Budapest) – Retro, Természetem c. alkotásai együtt

Fojt Dániel (London) – Transzformáció, Idegen elemek c. alkotásai együtt

Kozma Anita (Szentes) – Doll I., Doll II. c. alkotásai együtt

Oszvald Tamás (Budapest) – Mindenfelől

A kiállítás megtekinthető a Szentesi Művelődési Központ Tokácsli Galériájában (Szentes, Kossuth tér 5. I. emelet) 2013. június 8-tól július 6-ig. Ünnepélyes megnyitó és díjátadás június 8-án szombaton 15 órakor.