Nagy István 2012.

A Dr. Lajos Sándor Fotóklub meghívására Nagy István a Szentesi Fotókör vezetőjének „Kék korszak” című kiállítását tekinthették meg március 6-án, Szegeden a REÖK Kávéházban.

A kiállításon alkalmazott, cianotípia eljárással készült képeket kb. 10 éve kezdte el készíteni István, egyedi archaikus és kézműves képek mellett. Nagyon magával ragadta a kézi képkészítési eljárás, a régi technika. Más a kép megjelenése, más a hordozó papír, ettől maga a kép is eltér a hagyományos fotótól. A kép készítése a megfelelő papír kiválasztásával kezdődik, majd egy nagyméretű film készítésével folytatódik, ezután a vegyszerek összekeverése után érzékenyíteni a felületet. Szárítás után következik a több perces napfényen történő megvilágítás, és az előhívás.

Nagyon izgatja Istvánt az egyszerű, de mégis tartalmat hordozó letisztult képi világ, ezért kimondottan ehhez a eljáráshoz készíti fényképeit. Már a fotózásnál a kék tónusban gondolkodik, hogy majd milyen módon fog megjelenni a kép, elképzeli a formavilágot és a megjelenést is előre. Utána már csak a megvalósításnak kell megtörténnie.

Ugyan arról a filmről nem lehet két egymással pontosan megegyező másolatot készíteni, ezért minden fotó egyedi alkotásként képzelhető el.

Marton Ferenc