Alföldi zsűrizése 2015

A zsűritagok gondolatai

40 éve vagyok muzeológus, azóta kísérem figyelemmel az amatőr fotográfiát is. Általában műalkotásként szemlélem a fotót, mindegyiknek aurájának kell lenni, amely vagy megérint engem, vagy nem. Nem első alkalommal zsűrizem az Alföldi Fotószalont. Az eddig látottak alapján a legkevésbé érdekes számomra a korábbi témák újra fényképezése. A pályázók egy másik típusa figyeli a mindenkori zsűri összeállítását, s azt gondolja, hogy a zsűri a kísérletező képeket várja, és nekünk próbál megfelelni. Akik most bent maradtak a kiállított 60-ban, azoknak a munkáján látszik, hogy nem csak használták a fényképezőgépüket, hanem akartak valamit csinálni. Mindig azt tanítom: ne azért fényképezzünk, mert van fényképezőgépünk, hanem azért, mert van bennünk valami, amit meg akarunk mutatni.
A fotószalonra beadott pályamunkák terén változást látok, kevesebb a kommersz kép. Viszont azt is látom, hogy az ide készülő fotográfusok többségét elragadta a szoftverek nyújtotta lehetőségek végtelen kínálata. Nekik mondom: attól, hogy a képernyőn össze tud rakni valaki egy képet, egyáltalán nem biztos, hogy az jó kép lesz. A kép mindig a fejben születik meg és nem a monitoron.

Kincses Károly

Sokszor pályáztam és pályázok még most is a képeimmel. Érdekes és egyben megtisztelő zsűritagként itt, a másik oldalról figyelni. Látni a műfajok, technikák, a képek sokféleségét, azt hogy mi érdekli az amatőr fotográfusokat, nagyszerű volt. A beérkezett képek többségén látszik, hogy azok elkészítésénél a technikára nagy figyelmet fordítottak. Pedig megéri az esztétikai szempontokra is odafigyelni. Itt most nem arra gondolok, hogy szép e az, ami a képen van, hanem a benne rejlő eredeti gondolatokra. Azok nélkül ugyanis mindig hiányozni fog az plusz, amitől igazán jó lehet egy kép.

Robitz Anikó

Jó látni évről évre azt a lelkesedést, ami az Alföldi Fotószalont körülveszi mind a szervezők, mind a pályázó fotográfusok részéről. A nagy számban beérkezett képek most sem hozták könnyű helyzetbe a zsűrit, hiszen a kiállítóhely véges befogadó képessége miatt számos izgalmas alkotást kellett kihagyni a kollekcióból. A díjazásnál előnyben részesítettük azokat a munkákat, amelyek sorozatnak tekinthetők, ahol a képek koherensek, egységes látásmódot, tudatosságot és kitartást tükröznek. Ezen túl persze mindig szempont a technikai kivitelezés minősége, igényessége, a mondanivaló mélysége és a kifejezés ereje, valamint a friss, egyedi, progresszív látásmód.

Kasza Gábor fotóművész

A zsűrizésen a képeket Albert Béla készítette.

Kiállításra javasolt képek:

Díjazásra javasolt képek:

Díjazott képek: